LINE RISHØJ

// foredrag om fællessang og dansk sanghistorie

FOREDRAG:

BAG OM NYE KLANGE TIL GAMLE SANGE

 

Ny sang - nodepapir med noder til en gammel sang

Hvorfor bliver der lavet nye melodier til sange, der allerede har en melodi? Det spørgsmål udforsker vi her, hvor vi ser nærmere på forskellige gamle sange, der har fået en ny melodi. Vi vil se nærmere på, hvordan sangene er blevet opdaterede, og hvilken effekt melodierne har på sangen.

Ved at synge, lytte og reflektere over forholdet mellem musik og poesi fordyber vi os i spørgsmålet om, hvad der skaber harmoni mellem ord og toner. Vi vil diskutere, hvad der skaber den perfekte symbiose mellem ord og toner, og hvordan melodier påvirker vores forståelse af sangtekster.

Vi vil også udforske, hvilke forfattere der lader til at blive ved at have relevans og bliver ved med at tænde den kreative gnist hos eftertidens komponister. Og hvordan kan tidsånden have indflydelse på, hvad der bliver omfortolket gennem nye melodier, som fx nu hvor sange skrevet af kvindelige forfattere har større interesse?

Igennem dette foredrag får du en større forståelse af samspillet mellem melodi og tekst, og hvordan sanges melodier er en tekstfortolkning i sig selv.

Foredraget tager udgangspunkt i sange fra nyeste udgave af Højskolesangbogen, men kan også tilpasses andre sangbøger.

 

[foredraget kan bookes fra og med september 2024]