LINE RISHØJ

// foredrag om fællessang og dansk sanghistorie

FOREDRAG:

BAG OM FORNYELSEN AF DEN FOLKELIGE SANG

Elsker du sange som “Spurven sidder stum bag kvist”, “Påskeblomst! Hvad vil du her”, “Morgenstund har guld i mund” eller “Danmark nu blunder den lyse nat”? Komponisterne bag disse melodier stod for en radikal fornyelse af den folkelige sang, som har sat varigt aftryk på fællessang i Danmark.

I 1922 udgjorde de fire komponister redaktionen bag den første officielle udgivelse af melodibogen til Højskolesangbogen. Det blev for alvor et opgør med den romantiske og ofte vanskelige, solistiske fællessangsmelodi fra forrige århundredes musiktradition.

Vi ser nærmere på de fire komponister og den rolle de hver især spillede for denne revolution, som senere er blevet døbt “fornyelsen af den folkelige sang”. Derudover vil vi udforske, hvordan de blev påvirket af en anden musikpædagog, den tyske komponist J.A.P., som er blevet benævnt som “den folkelige fællessangs far”.

Til sidst vil vi også kort se nærmere på deres indflydelse på eftertidens komponister.

Igennem dette foredrag vil du for alvor få øjnene op for, hvordan folkelige fællessange bygger videre på hinanden og “låner” små dele fra tidligere fællessanges melodier.

 

Dette foredrag egner særligt som:

  • arrangement i sognegård eller kirke
  • foredrag på aftenskole, i kor- eller musikforeninger
  • foredrag til korte kurser på højskoler
  • foredrag til musikhold på højskoler, musiklinjer på gymnasier eller på universiteter