Line Rishøj
Foredragsholder
Ind i Højskolesangbogen
Danmark synger
Kvindesang og kvindesag
Vi skal synge en masse af kvindefællessangene undervejs, lige fra de første sange om kvinders valgret til rødstrømpebevægelsens sange om ligestilling og social indignation. Kvindebevægelsens fællessange rummer sange der er sofistikerede, lidt ubehjælpsomme, indignerede, håbløse, selvsikre, sårbare, vrede, mobiliserende, fællesskabsdannende eller hysterisk morsomme, og mange af sangene har stadig relevans for os, kvinder som mænd som alle dem imellem, den dag i dag.
Fornyelsen af den folkelige sang
Om fornyelsen af fællessangsmelodierne fra omkring 1920’erne og frem, som Carl Nielsen, Thomas Laub, Oluf Ring og Thorvald Aagaard førte igennem. Vi ser nærmere på “de fire store” komponisters fornyelsesprojekt og deres indflydelse på samtidige komponister og deres eftermæle.
Herudover kommer vi også omkring fornyelsen i 1980’erne og 90’erne som især havde Hans Holm, Erik Sommer og Erling Lindgren som frontfigurer. Og sidst kigger vi på hvad der kendetegner de melodier som bliver komponeret til fællessange i dag.
Rosen i Højskolesangbogen
Kom med på opdagelse i det mangfoldige symbol, ROSEN. Med en anderledes tilgang vil vi udforske sange fra Højskolesangbogen ved at se nærmere på forskellige facetter og betydningslag af rosen som symbol i dansk og vestlig kultur. Vi kommer vidt omkring i forskellige mytologier og kulturer og ser på rosen fra forskellige vinkler i forskellige genrer som folkeviser, politiske sange, salmer og kærlighedssange.
Vi vil diskutere rosens evne som symbol til at danne fællesskaber på samme måde, som Højskolesangbogen formår, og så skal vi selvfølgelig synge en masse sange undervejs.
Højskolesangbogens bagmænd
Højskolesangbogen er gennem størstedelen af udgaverne blevet redigeret af et sangbogsudvalg, som har udvalgt dens indhold af sange. I dette foredrag går vi bagom sangbogen og ser nærmere på de højskolefolk, komponister m.fl., som har formet sangbøgerne. Vi kommer til at diskutere personlige dagsordener, interne konflikter, interessekonflikter og nogle af udfordringerne ved at redigere en højskolesangbog.
Det bliver en tur gennem højskolehistorien, og undervejs vil vi synge nogle af de mere eller mindre ukendte og glemte sange, som udvalgsmedlemmerne selv har skrevet, og som har været trykt i de forskellige udgaver af Højskolesangbogen.